Ismét teljes a trilógia – megújult a Formel Q Fähigkeit is

A Formel Q kiadványsorozatot hagyományosan a Volkswagen-csoport minőségfilozófiájaként ismerhetjük, amelyből a Formel Q Konkret a Volkswagen-csoport beszállítókkal szemben támasztott elvárásait ismerteti, a Formel Q Neuteile Integral az új termékek bevezetési folyamatát szabályozza a VDA RGA-kötetére építve, a Formel Q Fähigkeit pedig a beszállítók minőségképességének értékeléséről szól.

Az előző változatok megjelenése eltelt évek változásai szükségessé tették az új kiadványok elkészítését. A Formel Q Konkret megújulása érinti például a szabványhivatkozások aktualizálását, valamint a jogszabályi megfelelősség és az információ-biztonság hangsúlyosabb megjelenését. Akik korábban dolgoztak már az Audi Q-Lastenhefttel, most sok ismerős követelménnyel találkozhatnak az új Formel Q Konkretban.

A változások részeként a D/TLD témaköre átkerült a Formel Q Fähigkeitból a Formel Q Konkretba, így várható volt az utóbbi kötet aktualizálása is. Az új kiadás pontosítja az egyes értékelési módszerek követelményeit (pl. finomítja a Selbstaudit eredményének hatását a szállítói besorolásra), és lényegében megtiltja (pontosabban vevői engedélyhez köti) ezek távaudit formájában történő végrehajtását.

Aktualizálták a VDA 6.3 követelményeit kiegészítő mellékletet is, ami továbbra is a VDA 6.3 2016. évi kiadása alapján tartalmazza a le- és felminősítési kritériumokat, valamint a kérdéslista követelményeinek Volkswagen-specifikus kiegészítéseit.

Amennyiben nincsenek előzetes ismeretei a témát érintően vagy alaposan felfrissítené ismereteit, a 2 napos Formel Q Konkret és Formel Q Fähigkeit képzésünket ajánljuk, amelyet 2023.07.25-26-án tartunk.