2018-09-02 vndesign_admin

20. születésnap

A TEQUA-t pontosan ma 20 esztendeje, 1998. szeptember 2-án jegyezte be a Cégbíróság. Ebből az alkalomból röviden visszatekintek, hogyan is alakult meg a kezdetekben csupán a két alapítóból álló, képzési szolgáltatást kínáló mikro-vállalkozás. A képzési paletta, az oktatói gárda és az irodai csapat is- köszönhetően az ügyfelek egyre bővülő igényeinek- azóta komoly fejlődésen ment keresztül. Mára a cég olyan vállalattá formálódott, amely megkerülhetetlen szereplőjévé vált a magyarországi felnőttképzések piacán mindazok számára, akik üzleti sikerüket a minőségi munkavégzésükre, folyamataik eredményességének javítására, Ügyfeleik elégedettségének növelésére alapozzák.

Kis történelem … az alapmotiváció
Az egész a Kohó és Gépipari Minisztérium Műszaki Tudományos Tájékoztató Intézetében, akkori ismertebb nevén, a KGM MTTI-ben kezdődött, 1962-ben. Egy mérnökökből álló kis csoport elhatározta, hogy szolgálva a magyar ipar fejlődését és tájékoztatást nyújtva az akkori nemzetközi és magyar tapasztalatokról, egy alapvetően a minőséggel és annak gyakorlati megvalósításával foglalkozó szaklapot alapítanak. Ekkor már ismertek voltak az 50-es évekből a mára minőség-guruknak 1számító Deming, Juran, Feigenbaum és Crosby írásai a minőségbiztosításról és az üzleti siker kapcsolatáról. Japánban a Tokiói Egyetem professzora, Kaoru Ishikawa közel azonos időben kezdte el népszerűsíteni a minőségköröket, majd csupán 2 évtizeddel később az azóta alap minőségügyi-eszközként használt Ok-hatás diagrammot. A Minőség és Megbízhatóság c. lap, azóta is azonos néven jelenik meg, immár az EOQ-MNB gondozásában. A kiadvány főszerkesztője és az alapkoncepció megalkotója édesapám, György Béla volt.

Terjesszük a „Minőség” igéjét
Ennek az indíttatásnak köszönhető, hogy 19 évesen a szentendrei ÉMI-TÜV-höz kerültem, ahol rövid idő után egy szerencsés véletlen következtében, a TÜV Akadémia oktatásainak megszervezését kaptam feladatul. Ekkor 1994-et írtunk. Az ISO (International Organization for Standardization) ebben az évben adta ki az azóta is valamennyi minőségirányítási rendszer alapját képező ISO 9001-es szabvány második kiadását 2. A hazai vállalatok abban az időben még csupán ismerkedtek a minőségirányítási rendszer bevezetésének szükségességével – ehhez mérten éves szinten csupán 2 képzést szervezett az ÉMI TÜV Magyarországon kb. 40-50 fővel.
Rés a pajzson – alapítsunk céget!
A képzéseket a müncheni TÜV Akademie központjából kiadott szigorú szabályok mellett szerveztük. Ezeket a szabályokat azóta is alkalmazzuk a képzésszervezési és trénerkiválasztási folyamatainkban, természetesen követve ezek korszerűsített változatait. A jóváhagyott oktatók csak kimagasló szakmai és didaktikai ismeretekkel és készségekkel rendelkező kollégák lehettek, akik közül az egyik minősített német tanácsadó partner, Frank-Günther Krieg Úr volt, aki 1992-óta már saját mérnökirodát vezetett Technisches Qualitätsmanagement – TEQUA néven.
Pár sikeres együttműködési év után az ÉMI-TÜV-nél zajló belső hatalmi harcok és szervezeti változások teret engedtek egy álom megvalósításának, egy saját vállalkozás létrehozásának. A közös cég ötletét már korábban felvető Krieg Úrral végül megalapítottuk a TEQUA International Kft-t.

Az indulás …
Az alapítást követően felgyorsultak az események – megpályáztuk és elnyertük a müncheni központtól a TÜV Akademie kizárólagos licencjogosultságát magyarországi képzések szervezésére, ugyanakkor édesapám barátjának segítségével és Krieg úr szakmai tapasztalatára alapozva elnyertük első megbízásunkat is a Thyssen tulajdonban lévő Ferroglobus Rt. ISO 9001-es felkészítésére is. Mivel pénz nem volt a vállalkozás fejlesztésére, az „iroda” a korábbi képzési helyszíneken, az ÉMI-TÜV oktató- és tárgyalóhelyiségének egyik 3 négyzetméteres sarkában állíthatta fel székhelyét. Itt a cég összvagyonát: egy elfoglalt tanári asztalt, egy kölcsönkapott asztali telefont, egy laptopot, egy használt nyomtatót és két irattartót párosítottuk mérhetetlen tenni akarással és lelkesedéssel. Az „egyasztalos irodát” persze a vendégül látó TÜV-ös vezetői értekezletek vagy képzések reggelén át kellett még költöztetni a szomszédos raktárhelyiségbe, egy négykeréken guruló deszkalap segítségével.
A picit mostohának tűnő, de annál motiválóbb körülmények ellenére az első, már a TÜV licencével szervezett egyhetes QMB képzés mégis sikeresen megkezdődött teljes 20 fős létszámmal, 1998. október 26-án.
Az igazi fellendülést mind szakmailag, mind pénzügyi stabilitásban az alapítást követő év hozta, amikor egy pilot projekt keretében kiválasztást nyertünk az AUDI Hungaria Motor Kft. VDA 6.1 képzéseinek lebonyolítására. Ekkor még csak kevesen ismerték az ágazatspecifikus – autóipari, távközlési, egészségügyi, élelmiszeripari, stb.- szabványokat, amelyek aztán az idők folyamán gombamód szaporodtak. Ez hozta meg az újabb áttörést, a Robert BOSCH csoporttal való együttműködésünket, ahol 2001-óta szervezhetünk bővülő képzési spektrummal tanfolyamokat.

Hol tartunk most?
A jövő társadalmi és műszaki kihívásai mellett az emberi készségek és kompetenciák fejlesztésének innovatív megoldásaira is külön figyelmet fordítunk. Évente több mint 300 képzésen közel 4000 képzési résztvevővel büszkeséggel tölt el, hogy a hallgatóink zöme visszajáró vendég a tanfolyamainkon. Így például a ThyssenKrupp, az AUDI, a BOSCH, a Rosenberger munkatársai továbbra is képzéseink aktív résztvevői. Kollégáimnak, professzionális oktatóinknak és alvállalkozóinknak, azaz a TEQUA-Teamnek köszönhetően a minket választó Ügyfeleink és Ügyfeleink munkatársai, azaz a tanfolyamok résztvevői megtalálják bennünk minőségi és megbízható képzési partnerüket.

Bízom benne, hogy a jövőben is sikeresek maradhatunk, amennyiben továbbra is szem előtt tartjuk, hogy az egyén tudatos szemléletformálása és fejlesztése elengedhetetlen a minőségi munka iránti elkötelezettségét illetően, valamint a minőségi munkavégzés képességének fokozása tréningjein által lehetővé teszi számára, hogy munkahelyi csapatának hasznos és elismert tagjává, irányítójává válhasson!

  1. szeptember 2., György T. Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük